Posted on

** Ossobuco **

f0af1e6f7bb0ed712261c5d75c29053f

Heerlijke kalfsschenkels uit milaan

Dit gerecht is super bekend in italie!

Wel varieert het van regio tot regio hoe het word klaargemaakt..

Dit is mijn versie MET rode wijn en tomaten 🙂

(Officieel is het zonder tomaten en met witte wijn)

Recept voor Ossobuco

(voor 4 personen):

  • 4 kalfsschenkels, mét beenmerg!
  • beetje bloem met wat zout & peper gemengd
  • olijfolie
  • 2 wortelen, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • blaadjes van 2 takjes verse rozemarijn, fijngesneden
  • blaadjes van 2 takjes verse tijm, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • rode wijn 
  • 1,5 à 2 blikken gepelde tomaat in blokjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit in een diepe, ovenvaste braadpan wat olijfolie. Haal de kalfsschenkels even door de gezouten bloem zodat ze licht bestoven zijn. Braad ze kort goudbruin aan alle kanten. Haal ze uit de pan en houd ze apart op een warme plek.
  2. Doe opnieuw wat olijfolie in dezelfde pan en doe er ui,bleekselderij en wortel bij met wat peper & zout.
  3. Laat dit even zweten. Voeg dan de rozemarijn, tijm en knoflook toe en laat het op een mild vuur zacht stoven. Wanneer alles aanzet, zet je het vuur hoog en voeg je de wijn toe. Schraap alle aanzetsel van de bodem terwijl de alcohol van de wijn verdampt. Voeg tenslotte de tomaten toe en breng de saus weer aan de kook.
  4. Leg de kalfsschenkels in de saus, goed bedekt. Dek het af met wat aluminiumfolie en zet de pan in de warme oven. Na een uurtje check je even hoe het gaat. Eventueel voeg je nog een beetje water of bouillon toe als je denkt dat het te veel inkookt. Na zo’n 2 uur valt het vlees van het bot in is de osso buco klaar. Breng eventueel nog op smaak met peper & zout.
  5. Dien op met de safraanrisotto ( je voegt gewoon vanaf het begin een plukje saffraan aan de rijst toe).
  6. En eventueel nog wat gremolata over het vlees en de saus.

Recept Gremolata

gremolata

Gremolata is een klassiek Italiaans receptje

op basis van citroenzeste, peterselie en knoflook

Het betekend zoiets als ‘vullen’ en de Italiaan zet het in bij stoofschotels (Ossobuco), over pasta’s en crostini’s en in soep.

Het is krachtig van smaak en heerlijk fris.

Het is eigelijk heel simpel en klaar in een handomdraai.

Ingrediënten:

  • Basis:
    • Citroenzeste – van 1 citroen
    • Knoflook – 2 tenen
    • Bladpeterselie – fijgehakt, 4 eetlepels

Bereiding:

Hak de peterselie heel fijn. Schil de citroen (heel dun) .

Hak de schil vervolgens ook superfijn.

Hak de knoflook net zo fijn als de citroenschil.

Meng de drie ingrediënten en laat een kwartier op elkaar inwerken.

Doe er ook een beetje zout en peper toe na eigen smaak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s